Leiebil i USA – Viktige trafikkregler

Det er stort sett enkelt for nordmenn å tilpasse seg de amerikanske trafikkreglene. USA er kjent for å ha god skilting og veistandard, i tillegg til en behagelig kjørekultur.

Både trafikkreglene og fartsgrensene bestemmes av hver enkelt delstat. Det kan derfor forekomme variasjoner i trafikkreglene ut fra hvor i USA du skal kjøre.

Aldersgrense for å leie bil

Vanligvis må du ha fylt 21 år for å kjøre leiebil i USA. I enkelte delstater og for visse biltyper kreves det at du har fylt 25 år. Yngre personer mellom 21 og 24 år må ofte betale et tilleggsgebyr hos leiebilselskapene. Gebyret omtales som “Young Driver Surcharge Fee”, og betales når man ankommer utleieskranken.

Fartsgrenser

USA angir fartsgrensene i miles per hour (mph), og på motorveiene er det vanlig at fartsgrensen ligger mellom 60 og 85 mph, noe som tilsvarer 96 – 137 km/t.

Utenfor tettbygde strøk er fartsgrensene ofte fastsatt til 88 – 112 km/t og i tettbygde strøk 48 – 56 km/t.

Sikkerhetsbelte

I USA er det påbudt å bruke sikkerhetsbelte i bil, og regelen gjelder både for passasjerene og sjåføren.

Promillegrense

Det er forbudt å kjøre bil i beruset tilstand, og promillegrensen er stort sett 0,8% i de fleste stater. I delstaten Utah er grensen satt til 0,5%.

Barn i bilen

Det er påkrevd at barn under 4 år skal ha eget godkjent barnesete i bilen, og personer under 12 år har ikke lov til å sitte foran i bilen. Les mer om de ulike delstatenes regler om sikring av barn i bilen (på engelsk).

Reglene om barnesikring i leiebil er stort sett de samme i USA som i Europa. Skal du reise med barn, så husk å forhåndsbestill barnesete samtidig med at du reserverer bilen.

Forbikjøring

I USA kjører man på høyre side av veien, og forbikjøring foregår på venstre side. Det er imidlertid lovlig å kjøre forbi på høyre side, dersom man kjører på motorveier med flere felt.

Veikryss med lysregulering

Med mindre det står “No right turn” i veikryss som har lysregulering, er det lov for bilister i USA å svinge til høyre på rødt lys. Det forutsettes at veibanen er klar. Det er ikke påbudt å kjøre til høyre på rødt ved klar bane, men kun en mulighet.

Bompenger

Det er avgiftsbelagte veier i USA, spesielt på motorveier, men også ved tunneller eller broer. Leiebilselskapene har ulike løsninger for dette, og du vil sannsynligvis ha en Autopass-brikke på bilen, slik at du slipper å finne frem småpenger når du passerer en bomstasjon.

Hos noen selskaper betaler du for bompasseringer på forhånd, men hos andre betaler du etter at leieperioden er slutt. Når du skal hente leiebilen kan det være lurt å spørre personalet om hvilken praksis selskapet har for bompenger.

Parkering

Det er gode parkeringsmuligheter i USA, og ved alle kjøpesentre, hoteller, restauranter, attraksjoner og severdigheter finner du som regel store parkeringsområder tilgjengelig. Det er også P-hus i større byer. Besøker du småbyer, vil det ofte være mulig å parkere langs gaten.

Bøter

Som turist i USA er det fort gjort å gjøre små tabber i trafikken, rett og slett fordi du ikke kjenner byen eller området godt. De fleste som bryter trafikkreglene med leiebil i USA er ikke klar over at de har gjort noe ulovlig.

Det kan for eksempel være at du parkerer bilen der det ikke er tillatt, overskrider fartsgrensen eller kjører under fartsgrensen på motorveien.

Får du bot mens du kjører med leiebil i USA, vil politiet kontakte bilutleieselskapet for å få personlige opplysninger om deg. Boten blir deretter videresendt til din adresse i Norge.

Bøter kan som regel betales på nett innen 30 dager etter utstedelsesdatoen. De ulike delstatene har forskjellig praksis her, og det er også variasjoner hvor mye boten vil koste deg ut fra hvor alvorlig trafikkovertredelsen er.

Fartsbøter ligger gjerne et sted mellom 98 USD og 320 USD, noe som i norsk valuta tilsvarer et sted mellom kr. 850,- og 2800,-. Det er likevel mindre kostbart å få en trafikkbot i USA enn i Norge.

Back To Top